Най-добрите храни, с които да си набавим витамини и минерали
- Z Marketing

- 16.10
- време за четене: 2 мин.

Витамините и минералите са толкова жизненоважни за живота, колкото въздухът и водата. Те не само поддържат тялото ви здраво и функционално, но и ви предпазват от различни заболявания.
Витамините и минералите често се разглеждат заедно, но всъщност са доста различни:
Витамините са органични вещества, произведени от растения или животни. Те често се наричат „есенциални“, защото не се синтезират в организма (с изключение на витамин D) и затова трябва да се набавят чрез храната.
Минералите са неорганични елементи, които произлизат от скали, почва или вода. Можете да ги усвоите косвено – от околната среда или чрез животни, които са се хранили с определени растения.
Витамините се делят на две категории:
Разтворими във вода – организмът изхвърля излишните количества, които не усвоява;
Разтворими в мазнини – остатъците се съхраняват в черния дроб и мастните тъкани като резерви.
Водоразтворимите витамини са осемте витамина от група В (B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, B-7, B-9 и B-12) и витамин C.
Мастноразтворимите витамини са A, D, E и K.
Съществуват много минерали, но само някои от тях са от съществено значение за оптималното здраве.
Минералите се делят на две групи: основни (major) и микроелементи (trace). Основните не са непременно по-важни от микроелементите, но се съдържат в по-големи количества в тялото.
Най-добрите източници на витамини и минерали:
Най-добрият подход за осигуряване на разнообразие от витамини и минерали – и в правилни количества – е да следвате общо здравословен хранителен режим. Това включва акцент върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, белтъчини с ниско съдържание на мазнини и млечни продукти.
Добрата новина е, че много от често срещаните храни съдържат няколко витамина и минерала, така че е лесно да покриете дневните си нужди чрез обичайното меню.
Източници на витамини:
Водоразтворими:
B-1 (тиамин): шунка, соево мляко, диня, тиква
B-2 (рибофлавин): мляко, кисело мляко, сирене, пълнозърнести и обогатени зърнени храни
B-3 (ниацин): месо, птиче месо, риба, обогатени и пълнозърнести храни, гъби, картофи
B-5 (пантотенова к-на): пиле, пълнозърнести храни, броколи, авокадо, гъби
B-6: месо, риба, птиче месо, бобови растения, тофу и други соеви продукти, банани
B-7 (биотин): пълнозърнести храни, яйца, соя, риба
B-9 (фолиева к-на): обогатени зърнени храни, аспержи, спанак, броколи, бобови (черноок грах, нахут), портокалов сок
B-12: месо, птиче месо, риба, мляко, сирене, обогатено соево мляко и зърнени храни
Витамин C: цитрусови плодове, картофи, броколи, чушки, спанак, ягоди, домати, брюкселско зеле
Мастноразтворими:
Витамин A: телешки черен дроб, яйца, скариди, риба, обогатено мляко, сладки картофи, моркови, тиква, спанак, манго
Витамин D: обогатено мляко и зърнени храни, мазна риба
Витамин E: растителни масла, листни зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки
Витамин K: зеле, яйца, мляко, спанак, броколи, кейл
Минерали:
Основни:
Калций: кисело мляко, сирене, мляко, сьомга, зелени листни зеленчуци
Хлорид: сол
Магнезий: спанак, броколи, бобови, семена, пълнозърнест хляб
Калий: месо, мляко, плодове, зеленчуци, зърнени, бобови
Натрий: сол, соев сос, зеленчуци
Микроелементи:
Хром: месо, птиче месо, риба, ядки, сирене
Мед: морски дарове, ядки, семена, пълнозърнести продукти, боб, сушени сини сливи
Флуор: риба, чай
Йод: йодирана сол, морски дарове
Желязо: червено месо, птиче месо, яйца, плодове, зелени зеленчуци, обогатен хляб
Манган: ядки, бобови, пълнозърнести, чай
Селен: вътрешности, морски дарове, орехи
Цинк: месо, морски дарове, бобови, пълнозърнести




Коментари